GROCHÓWKA NA WĘDZĄCE PODANA W BUŁCE

Uwaga: łuskanego grochu tzw. połówek nie namaczamy przed gotowaniem.

Składniki:
2 litry wody
4 wędzone żeberka
200 g kiełbasy
300 g łuskanego grochu
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
łyżeczka otartego majeranku
1 ząbek czosnku
4 duże okrągłe bułki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:
Groch dokładnie płuczemy, zalewamy czystą wodą i doprowadzamy do zagotowania. Po zebraniu piany z gotującego się grochu wrzucamy wędzone żeberka, obraną włoszczyznę i resztę przypraw i odrobinę soli. Gotujemy do miękkości żeberek.
Każdej z bułek odcinamy górę, wydrążamy środek i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni z termoobiegiem na około 8 minut, aby nam się ładnie przypiekły.
Kiełbasę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na oliwie. W połowie gotowania dodajemy podsmażoną kiełbasę, solimy i pieprzymy do smaku. Na samym końcu robimy zasmażkę: masło roztapiamy na patelni dodajemy mąkę i całość chwilę smażymy. Zrumienioną zasmażkę dodajemy do gorącej zupy, posypujemy otartym w dłoniach majerankiem.
Grochówkę podajemy we wcześniej przygotowanych bułkach.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty