ZUPA KREM Z PIETRUSZKI

Korzeń pietruszki zawiera bardzo dużo cennych witamin. Posiada właściwości moczopędne dlatego w medycynie naturalnej stosuje się go w zmniejszonym wydalaniu moczu, obrzękach i kamicy moczowej, a także w stanach zapalnych nerek i pęcherza.Ponadto zawiera bardzo duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi.
Składniki:
3 korzenie pietruszki
1 jabłko
1 ziemniak
1/4 cytryny
1 1/2 l wywaru (warzywny lub drobiowy)
sól
pieprz biały
natka pietruszki
łyża masła

Sposób przygotowania:
Obraną i pokrojoną w kostkę pietruszkę wrzucamy na rozgrzane masło i podsmażamy około 3 minut uważając, aby nam się nie przypaliła. Następnie dodajemy obrane jabłko i ziemniaka również drobno pokrojone, wszystko razem smażymy około 5 minut. Podlewamy całość wywarem i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Całość zupy miksujemy na gładką kremową zupę (uwaga  jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy wody). Wciskamy kilka kropel cytryny i dodajemy otartą skórkę z cytryny. Całość próbujemy solimy i pierzymy do smaku. Jeżeli uważamy, że zupa jest zbyt słodka to wciskamy jeszcze kilka kropel cytryny.
Podajemy gorącą z zieloną natką pietruszki i otartą skórką cytrynową.
Smacznego


Komentarze

Popularne posty