KREMOWA ZUPA OGÓRKOWA
Składniki:
2 l bulionu drobiowego
1 marchewka
3 średniej wielkości ziemniaki
4 duże ogórki kiszone
1 łyżka masła
zielony koperek
woda z kiszonych ogórków
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy kroimy w gruba kostkę, zalewamy bulionem wrzucamy obraną marchewkę i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Dwa ogórki ścieramy na drobnych oczkach tarki, pozostałe dwa na grubych, przekładamy do rondelka i chwilę dusimy z dodatkiem łyżki masła.
Gdy ziemniaki są już ugotowane, zestawiamy z ognia wyjmujemy marchewkę i wszystko blendujemy na gładki krem.
Do zupy dodajemy ogórki i pokrojoną na kawałki marchewkę doprawiamy do smaku solą pieprzem i kwaśna wodą. Posypujemy zielonym koperkiem przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz