ZUPA PIECZARKOWA NA ROSOLE
Składniki:
3 l rosołu
300 g pieczarek
1 cebula
garść natki pietruszki (ja użyłam suszonej)
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
kilka kropli sosu sojowego ciemnego
1 łyżka masła
kukurydziana bagietka
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w paski.
Masło roztapiamy w garnku, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, liść laurowy i ziele, chwilę dusimy (uwaga pilnujemy, aby cebulka nam się nie przypaliła). Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy około 8 minut. Zalewamy rosołem i całość gotujemy do 10 minut. Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody mieszamy ze śmietanką, hartujemy gorącą zupą. Całość wlewamy do garnka. doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, zagotowujemy posypujemy natką pietruszki.
Bagietkę kroimy na mniejsze kromki, każdą kromeczkę umieszczamy w rozgrzanym "tosterze - opiekaczu" na 3 minuty i grzanki gotowe.
Jeżeli nie mamy "tostera" grzanki można zrobić na patelni rozpuszczając masło i każdą kromeczkę opiekać z jednej i drugiej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz