Kurczak w sosie śmietanowym z marchewką i groszkiem.

SKŁADNIKI:

Podwójny filet z kurczaka
450 g mrożonej marchewki z groszkiem
500 ml bulionu drobiowego (u mnie niedzielny rosołek)
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
przyprawa suszone pomidory z czosnkiem
słodka papryka
1 łyżka mąki pszennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Fileta kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą suszone pomidory z czosnkiem
Marchewkę z groszkiem zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut aby nam ładnie się rozmroziła.
Masło z olejem rozpuszczamy na patelni. Fileta wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony około 4 minuty.
Do małego rondelka zlewamy tłuszcz z pod mięsa. Mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 10-15  minut
Gdy marchewka nam już rozmarzła odcedzamy ją i dodajemy do mięsa. Wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw.
Mięso z warzywami zalewamy śmietanką i pozostawiamy na małym ogniu. W tym czasie podgrzewamy tłuszcz, który zlaliśmy z pod mięsa dodajemy do niego łyżkę mąki i robimy zasmażkę.
Gotową zasmażkę dodajemy do całości i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.





                                     








Komentarze

Popularne posty