CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE BIOVEGAN
U Nas w domu w dalszym ciągu testujemy domowe pieczywo tym razem postanowiłam posilić się gotowym zakwasem Biovegan. Chlebuś wyszedł pyszny i na 3 dnień był bardzo smaczny
Składniki:
700 g mąki pszennej typ 650
300 g mąki razowej chlebowej
1 saszetka zakwasu chlebowego Biovegan
2 saszetki suszonych drożdży
2 łyżeczki soli
750 ml letniej wody
Sposób przygotowania:
Suche składniki mieszamy ze sobą, dolewamy wody i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto umieszczamy w wysmarowanej formie. Wstawiamy do zimnego pieca i pieczemy 60 minut w temperaturze 190 stopni grzanie góra, dół.
UWAGA: kiedy skórka chleba zaczyna się za bardzo rumienić przykrywamy chleb folią i pieczemy dalej.
Po godzinie pieczenia wyjmujemy nasz chleb z formy. Sprawdzamy stukając palcami czy dno jest dobrze wypieczone jeżeli spód jest miękki pieczemy nasz chleb bez formy jeszcze około 5 minut w temperaturze 200 stopni grzanie tylko na dół.
Natomiast jeżeli chcemy, aby Nasza skórka była mięciutka, zaraz po wyjęciu z pieca smarujemy wierzch delikatnie wodą lub masłem
Komentarze
Prześlij komentarz