DOMOWY JOGURT GRECKI

Kremowy delikatny i bardzo gęsty.... Taki jogurt ja i Nasza córcia lubimy najbardziej. 
Najlepszym mlekiem do przygotowania jest mleko niepasteryzowane. Nie polecam mleka UHT. 
Jeżeli mamy problem z kupnem mleka niepasteryzowanego, możemy użyć pasteryzowanego, ale takiego, które ma krótki termin przydatności do spożycia. 

SKŁADNIKI:
1 litr mleka 3.2 % najlepiej niepasteryzowanego
5 łyżek jogurtu greckiego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mleko należy zagotować. Odstawić i poczekać, aż osiągnie temperaturę 40 stopni nie więcej.
Do letniego mleka dodajemy 5 łyżek naturalnego jogurtu greckiego. Garnek przykrywamy pokrywką zawijamy w ręcznik i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. Rano możemy cieszyć się bardzo gęstym kremowym jogurtem.
Jogurt ten można przechowywać w lodówce spokojnie do 5 dni. Pamiętajmy, aby zostawić sobie 5 łyżek jogurtu zanim go całego zjemy do zrobienia następnego. :)

SMACZNEGO





Komentarze

Popularne posty