DOMOWY JOGURT GRECKI
Kremowy delikatny i bardzo gęsty.... Taki jogurt ja i Nasza córcia lubimy najbardziej.
Najlepszym mlekiem do przygotowania jest mleko niepasteryzowane. Nie polecam mleka UHT.
Jeżeli mamy problem z kupnem mleka niepasteryzowanego, możemy użyć pasteryzowanego, ale takiego, które ma krótki termin przydatności do spożycia.
SKŁADNIKI:
1 litr mleka 3.2 % najlepiej niepasteryzowanego
5 łyżek jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mleko należy zagotować. Odstawić i poczekać, aż osiągnie temperaturę 40 stopni nie więcej.
Do letniego mleka dodajemy 5 łyżek naturalnego jogurtu greckiego. Garnek przykrywamy pokrywką zawijamy w ręcznik i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. Rano możemy cieszyć się bardzo gęstym kremowym jogurtem.
Jogurt ten można przechowywać w lodówce spokojnie do 5 dni. Pamiętajmy, aby zostawić sobie 5 łyżek jogurtu zanim go całego zjemy do zrobienia następnego. :)
SMACZNEGO
Najlepszym mlekiem do przygotowania jest mleko niepasteryzowane. Nie polecam mleka UHT.
Jeżeli mamy problem z kupnem mleka niepasteryzowanego, możemy użyć pasteryzowanego, ale takiego, które ma krótki termin przydatności do spożycia.
SKŁADNIKI:
1 litr mleka 3.2 % najlepiej niepasteryzowanego
5 łyżek jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mleko należy zagotować. Odstawić i poczekać, aż osiągnie temperaturę 40 stopni nie więcej.
Do letniego mleka dodajemy 5 łyżek naturalnego jogurtu greckiego. Garnek przykrywamy pokrywką zawijamy w ręcznik i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. Rano możemy cieszyć się bardzo gęstym kremowym jogurtem.
Jogurt ten można przechowywać w lodówce spokojnie do 5 dni. Pamiętajmy, aby zostawić sobie 5 łyżek jogurtu zanim go całego zjemy do zrobienia następnego. :)
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz