DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Pyszne drożdżówki bardzo miękkie i długo zachowujące swoją świeżość

Składniki
Ciasto:
500 g mąki pszennej typ 550
120 ml ciepłego mleka
60 g cukru
3 jajka
40 g świeżych drożdży
100 g masła
szczypta soli

Ser:
250 g twarogu półtłustego
1 łyżka jogurtu greckiego
1 żółtko
3 płaskie łyżki cukru


Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszamy z dodatkiem 2 łyżek mąki, zlewamy ciepłym mlekiem dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut do wyrośnięcia zaczynu

Do gotowego zaczynu dodajemy przesianą mąkę, sól, rozpuszczone letnie masło, 2 jajka plus 1 żółtko, cukier.

Teraz ciasto wyrabiamy, albo tradycyjnie najpierw ręką w misce do połączenia składników, a następnie gdy ma już zwartą konsystencję na stolnicy, lub tak jak ja za pomocą robota :). Ciasto wyrabiamy do momentu, aż staje się pięknie gładkie i nie klei się do rąk.

Gotową kulę ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 35 minut w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Wszystkie składniki nadzienia łączymy ze sobą i smarujemy nim nasz prostokąt. 
Następnie ciasto składamy na pół. górny brzeg sklejamy ze sobą. Teraz nasz placek tniemy na około 10 równych pasków. I teraz uwaga każdą bułkę obkręcamy w okół własnej osi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia
Każdą bułkę smarujemy za pomocą pędzelka rozkłóconym białkiem, które nam pozostało. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni góra, dół bez termoobiegu i i pieczemy nasze bułki około 15-20 minut
Przed podaniem gdy już są wystudzone, możemy polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem.
My osobiście woliny wersje mniej słodką więc nie polewamy ich niczym.









Komentarze

Popularne posty