DROŻDŻÓWKI Z SEREM
Pyszne drożdżówki bardzo miękkie i długo zachowujące swoją świeżość
Ciasto:
500 g mąki pszennej typ 550
120 ml ciepłego mleka
60 g cukru
3 jajka
40 g świeżych drożdży
100 g masła
szczypta soli
Ser:
250 g twarogu półtłustego
1 łyżka jogurtu greckiego
1 żółtko
3 płaskie łyżki cukru
Sposób
przygotowania:
Drożdże
rozkruszamy z dodatkiem 2 łyżek mąki, zlewamy ciepłym mlekiem
dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut
do wyrośnięcia zaczynu
Do
gotowego zaczynu dodajemy przesianą mąkę, sól, rozpuszczone
letnie masło, 2 jajka plus 1 żółtko, cukier.
Teraz
ciasto wyrabiamy, albo tradycyjnie najpierw ręką w misce do
połączenia składników, a następnie gdy ma już zwartą
konsystencję na stolnicy, lub tak jak ja za pomocą robota :).
Ciasto wyrabiamy do momentu, aż staje się pięknie gładkie i nie
klei się do rąk.
Gotową
kulę ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 35 minut
w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość.
Po
tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około
0,5 cm. Wszystkie składniki nadzienia łączymy ze sobą i smarujemy
nim nasz prostokąt.
Następnie
ciasto składamy na pół. górny brzeg sklejamy ze sobą. Teraz nasz
placek tniemy na około 10 równych pasków. I teraz uwaga każdą
bułkę obkręcamy w okół własnej osi i układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do
wyrośnięcia
Każdą
bułkę smarujemy za pomocą pędzelka rozkłóconym białkiem, które
nam pozostało. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni
góra, dół bez termoobiegu i i pieczemy nasze bułki około 15-20
minut
Przed
podaniem gdy już są wystudzone, możemy polać je lukrem lub
posypać cukrem pudrem.
My osobiście woliny wersje mniej słodką więc nie polewamy ich niczym.
My osobiście woliny wersje mniej słodką więc nie polewamy ich niczym.
Komentarze
Prześlij komentarz