KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ

Delikatne w smaku i bardzo kruche idealne do popołudniowej kawki :)

Składniki:

2 1/4 szklanki mąki pszennej typ 450 

100 g masła

100 g margaryny

2 żółtka 

1 łyżka śmietany 18%

1/4 szklanki cukru pudru

szczypta soli

marmolada do nadzienia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 3 części i  rozwałkować na grubość około 2 mm starając się zachować kształt okręgu. Rozwałkowane ciasto podzielić jak na pizze na 8-10 trójkątów. Na każdy nałożyć marmoladę i zwijać od grubej struny w kierunku cienkiej.

Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. po wystudzeniu posypać cukrem pudrem 



Komentarze

Popularne posty