GROCHÓWKA Z BOCZKIEM

Dziś przedstawiam Wam przepis na szybką grochówkę, czas przygotowania zajmie Was około 30-40 minut. Ja osobiście jestem zwolennikiem takich szybkich obiadów. W tygodniu jest to u Nas w domu na wagę złota.

Składniki:

30 dag wędzonego gotowanego boczku
2 litry bulionu mięsnego (u mnie niedzielny rosół)
1 szklanka grochu łuskanego połówki (poniżej zdjęcie jakby kto nie wiedział o jaki mi chodzi :))
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka suszonej włoszczyzny
3 ziela angielskie
2 listki laurowe
1/2 łyżki przyprawy do dań z fasoli
1/2 łyżki vegety-eko
1/2 łyżki majeranku
pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:
Groch zalewamy wodą w ilości żeby przykrywała nam jego powierzchnię. Zagotowujemy, zbieramy pianę i dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę, vegetę, pieprz, przyprawę do dań z fasoli. Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę na patelni dodajemy do zupy, ale bez smalcu. Gotujemy do momentu, aż groch nam się prawie rozgotuje. Tłuszcz pozostały z boczku podgrzewamy dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy na końcu do grochówki i zagotowujemy. Do całości wsypujemy majeranek rozcierając go w dłoniach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Podajemy z grzankami, makaronem lub ulubionym pieczywem.



Groch połówki, którego użyłam do przygotowania zupy.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty