DOMOWY BIAŁY SER



Składniki:
1 fiolka zakwaski do twarogu np. VIVO
2 litry mleka 3,2 %

Sposób przygotowania:
- Dwa litry mleka podgrzewamy do temperatury 37-40 stopni C.
- Buteleczkę zawierającą sproszkowaną zakwaskę TWARÓG napełniamy mlekiem o temperaturze pokojowej i rozpuszczamy proszek. Zawartość buteleczki wlewamy do podgrzanego mleka, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 8-10 godzin w ciepłym miejscu, dobrze jest owinąć naczynie z mlekiem ciepłym ręcznikiem
- Naczynie z ukwaszonym mlekiem umieszczamy w garnku z wodą (w kąpieli wodnej) tak aby naczynie z mlekiem nie dotykało lutra wody. Ukwaszone mleko podgrzewamy do temperatury 65-70 stopni C
- Odstawiamy garnek na bok i pozostawiamy na 30 – 40 minut, aby nastąpiło oddzielenie się serwatki.
- Po wystudzeniu przelewamy całość na gazę lub do bawełnianego woreczka i najlepiej wieszamy tak, aby nastąpiło odsączenie twarogu od serwatki





Komentarze

Popularne posty