DOMOWY BIAŁY SER
Składniki:
1 fiolka zakwaski do twarogu np. VIVO
2 litry mleka 3,2 %
Sposób
przygotowania:
- Dwa litry mleka podgrzewamy do temperatury 37-40
stopni C.
- Buteleczkę zawierającą sproszkowaną zakwaskę TWARÓG napełniamy
mlekiem o temperaturze pokojowej i rozpuszczamy proszek. Zawartość buteleczki wlewamy
do podgrzanego mleka, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 8-10 godzin w
ciepłym miejscu, dobrze jest owinąć naczynie z mlekiem ciepłym ręcznikiem
- Naczynie z ukwaszonym mlekiem umieszczamy w garnku z
wodą (w kąpieli wodnej) tak aby naczynie z mlekiem nie dotykało lutra wody.
Ukwaszone mleko podgrzewamy do temperatury 65-70 stopni C
- Odstawiamy garnek na bok i pozostawiamy na 30 – 40
minut, aby nastąpiło oddzielenie się serwatki.
- Po wystudzeniu przelewamy całość na gazę lub do bawełnianego
woreczka i najlepiej wieszamy tak, aby nastąpiło odsączenie twarogu od serwatki
Komentarze
Prześlij komentarz