LASAGNE
Składniki:
9 -12 płatów makaronu lasagne
½ kg mięsa mielonego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
500 ml przecieru pomidorowego (domowej roboty lub w
kartoniku)
200 ml mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
Suszona bazylia
Suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
Sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju
30 dag sera żółtego
Sposób
przygotowania:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podduszamy na oleju,
dodajemy mięso, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy
zasmażkę (koloru lekko brązowego). Przecier pomidorowy łączymy z mlekiem. Całość
wlewamy do zasmażki, energicznie mieszając. Sos doprawiamy do smaku, solą
pieprzem i ziołami.
W prostokątnym naczyniu układamy kolejno:
makaron + sos + mięso
+ makaron + sos + mięso + makaron + sos + ser żółty
pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni
około 50 minut
Komentarze
Prześlij komentarz