LASAGNE


Składniki:
9 -12 płatów makaronu lasagne
½ kg mięsa mielonego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
500 ml przecieru pomidorowego (domowej roboty lub w kartoniku)
200 ml mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
Suszona bazylia
Suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
Sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju
30 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podduszamy na oleju, dodajemy mięso, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (koloru lekko brązowego). Przecier pomidorowy łączymy z mlekiem. Całość wlewamy do zasmażki, energicznie mieszając. Sos doprawiamy do smaku, solą pieprzem i ziołami.
W prostokątnym naczyniu układamy kolejno:
makaron + sos + mięso + makaron + sos + mięso + makaron + sos + ser żółty

pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około 50 minut



Komentarze

Popularne posty