SZPINAKOWE KOPYKA

Lubię kolorowe dania, pobudzają one dodatkowa nasze kubki smakowe.
W związku z Waszymi prośbami od dziś będę umieszczać przepisy, w których składniki będę podawać w ilościach bardzo przystępnych do przeliczenia :)
Szklanka 250 ml

Składniki:
1 szkl. ugotowanych i dokładnie pogniecionych na gładko ziemniaków
½ szkl. mąki pszennej (plus minus jeżeli potrzeba więcej)
 ¼  szkl. mąki ziemniaczanej
1 jajko
5 kostek mrożonego szpinaku 



Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiewamy dodajemy ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz zmiksowany dodatkowo szpinak. Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę podsypując mąką pszenną. Ciasto ma być elastyczne ale nie powinno lepić się do rąk. Odrywamy porcję ciasta i formujemy wałki. Nożem odcinamy kluski około 3 cm szerokości. Gotujemy w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia. 



Komentarze

Popularne posty