PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE

Składniki:

1 cukinia (u mnie około 35 cm)
5 średnich ziemniaków
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
2 jajka
5-6 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy pozbywamy się nasion i ścieramy na grubych oczkach tarki, podobnie robimy z obranymi ziemniakami. Cebulę drobno szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę. Odlewamy nadmiar soku jeżeli jest go za dużo oczywiście, dodajemy śmietanę, jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem a następnie łączymy ze sobą  wszystkie składniki.
Smażymy na rumiano z każdej strony.

Smacznego.
Moja ulubiona propozycja podania to oczywiście towarzystwo kwaśnej śmietany, ale równie dobrze smakują same czy z ulubionym gulaszem.


Komentarze

Popularne posty