Makaron z pieczarkami

SKŁADNIKI:
makaron wstęgi
10 ładnych dużych pieczarek
otarta skórka z 1/2 cytryny
1 mała cebulka
2 łyżki masła
200 ml śmietany 30 %
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
szczypta cukru
2 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al Dante. Oczyszczone i umyte pieczarki, kroimy na dość duże kawałki. Cebulę, czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Dusimy, aż cebula i czosnek się zeszklą. Dodajemy pieczarki. Kiedy nadmiar wody  trochę odparuje całość zalewamy śmietanką. Dusimy jeszcze chwilę czekając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną  cukru. Na samym końcu dodajemy otartą skórkę z cytryny. Odcedzony makaron łączymy z sosem i posiekaną natką pietruszki.


Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty