KARPATKA

Szklanka = 250 ml

SKŁADNIKI: 

Ciasto:

1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
250 g margaryny
5 jajek
szczypta proszku do pieczenia

Krem: 

3 szklanki mleka
1 1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:

Wodę zagotować z margaryną, aż do jej rozpuszczenia. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i zacząć wsypywać mąkę. Pamiętając o energicznym mieszaniu, tak aby powstałą nam gładka masa bez gródek. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty. gotową masę zostawiamy do wystudzenia. Gdy masa jest już zimna, miksujemy ją i wbijamy do niej po jednym jajku, na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 2 części. Pieczemy 2 placki (każdy osobno) rozprowadzając po połowie ciasta na wysmarowanej tłuszczem blaszce o wymiarach 35 cm/24 cm, w temperaturze 180 stopni na złoty kolor przez około 35 minut.

Krem:

2 szklanki mleka  zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrobić mąki z żółtkami. Do gotującego się mleka wlewamy masę szybko mieszając aby nie powstały nam grudki, gotujemy około 1 minuty. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na gładki puch cały czas miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Gotowy krem rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta, przykrywamy drugim. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego :)





Komentarze

Popularne posty