PULPECIKI Z KRÓLIKA W SOSIE KOPERKOWYM

Przychodzi taki czas w życiu Naszych kochanych dzieciaczków, że papki już im nie smakują. I tak właśnie stało się u Nas. Dlatego pora na pierwsze prawdziwe drugie danie, dla Naszej córeczki. Efekt był taki, że naprawdę jej smakowało :)


Składniki:

Sos:
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki masła
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
1 żółtko
sól i pieprz do smaku
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka siekanego koperku
1/4 szklanki wody

Pulpeciki:
2 łyżki ugotowanego i zmielonego mięsa z królika
sól i pieprz do smaku
1/2 białka z kurzego jaja
1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:
Sos:
Mleko mieszamy z 1/4 szklanki wodą doprowadzamy do wrzenia z liściem laurowym i zielem angielskim, odstawiamy do wystudzenia. Gdy mleko już przestygło wyrzucamy przyprawy.
Masło rozpuszczamy na małej patelni dodajemy mąkę, chwilę smażymy uważając, aby nam się mąka za bardzo nie zrumieniła. Dolewamy mleko energicznie mieszając, żeby nie powstały nam grudki. Następnie dodajemy żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Na samym końcu dolewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody dodajemy koperek, przyprawiamy do smaku i wrzucamy nasze pulpeciki.
Pulpeciki:
Do ugotowanego i zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą i białko, odrobinę możemy posolić i popieprzyć do smaku. Wyrabiamy i lepimy małe kuleczki, które wrzucamy na 30 sekund do gotującego się wrzątku (woda).

Moja propozycja podania z ziemniakami i gotowaną marchewką.


Komentarze

Popularne posty