SCHAB W SOSIE POMIDOROWO-KOPERKOWYM

Prosty i bardzo smaczny sposób na schab w sosie pomidorowym, nie napracujecie się za wiele przy nim, a smakować będzie na pewno całej rodzinie

Składniki:
5 kawałków schabu grubości około 1 cm
2 łyżki smalcu
5 łyżek mąki pszennej
1 puszka pomidorów bez skóry
sól i pieprz
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca
1 cebula
500 ml wywaru warzywnego
1 łyżka siekanego koperku

Sposób przygotowania:
Schab pokroić w 1 cm plastry, posypać każdy solą i pieprzem obtoczyć w mące i smażyć na smalcu z każdej strony do zrumienienia. Mięso przełożyć do rondla.  Dodać liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Na smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Przełożyć do mięsa bez tłuszczu i całość zalać wywarem warzywnym. Do pozostałego smalcu dodać 1 łyżkę mąki i smażyć do zrumienienia, dodać do rondla. Dusić całość na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodać zmiksowane pomidory i koperek, dusić jeszcze około 15 minut. Na końcu przyprawić solą i pieprzem.




Komentarze

Popularne posty