POMIDOROWY KREM Z ZIOŁOWYMI PYZAMI


Znudziła Wam się już zwykła zupa pomidorowa zapraszam do wypróbowania mojego pomysłu na kremową zupę z pyzami


Składniki:

Krem:

2,5 litra bulionu warzywnego (z warzywami)
2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ziemniak
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
1/4 łyżeczki chili
szczypta suszonej bazylii
sól do smaku
pieprz cytrynowy do samu
1/2 łyżeczki sosu sojowego
zielona natka pietruszki do dekoracji
Pyzy:
1 kg ugotowanych i dokładnie potłuczonych ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka suszonej bazyli
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu
szczypta ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Zupa
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Masło rozpuszczamy w garnku i wrzucamy cebulą z czosnkiem, chwilę smażymy uważając, aby czosnek nam się nie przypalił. Następnie dodajemy pomidory i wszystko razem dusimy około 5 minut. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy do miękkości.
Zestawiamy z ognia i całość miksujemy na gładki krem.
Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i suszoną bazylię.
Doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem cytrynowym,  i paprykami.
Pyzy:
Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wyrabiamy i lepimy okrągłe pyzy. 
Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku 4 minuty od wypłynięcia.
Naszą zupę podajemy z ziołowymi pyzami. Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty