KREM Z PIECZONEGO CZOSNKU Z BEKONOWYMI CHIPSAMI


Czosnek - to naturalny antybiotyk, który ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Kremowa zupa czosnkowa ma bardzo delikatny smak, a swoją kremową konsystencją rozpieszcza nasze podniebienia. 

Składniki:

1 duża główka czosnku + 1 ząbek
1 duży ziemniak
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
1 cebula
6 plasterków ulubionego boczku
1 litr warzywnego lub drobiowego wywaru
sól i biały pieprz do smaku
1 ;listek laurowy
5 ziarenek ziarnistego pieprzu
50 ml śmietanki 30 %
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta tymianku


Sposób przygotowania:

Czosnek w łupinach rozkładamy na papierze do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek i przykrywamy folią aluminiową. Obok czosnku układamy boczek (boczku już nie przykrywamy :) ). Wszystko pieczemy 20 minut w piekarniku w 180 stopniach. Uwaga czosnek ma być miękki, ale nie może nam się przypalić, gdyż będzie wtedy gorzki.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do niej pokrojonego w kostkę ziemniaka, selera i pietruszkę. Wszystko chwilę dusimy razem, następnie zalewamy całość bulionem, dodajemy obrany z łupin upieczony czosnek,  ziarenka pieprzu, liść laurowy, tymianek i wszystko gotujemy do miękkości. Zestawiamy garnek z ognia, wyjmujemy liście i pieprz. Całość miksujemy blenderem. Dolewamy śmietankę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W składnikach przepisu podałam 1 główka czosnku + 1 ząbek. No i na cóż ten samotny ząbek nam potrzebny?
Otóż jeżeli chcemy, aby nasza zupa nabrała ostrego wyrazistego smaku czosnku na końcu po dolaniu śmietanki ścieramy na małych oczkach tarki 1 ząbek do naszej zupy.

Moja propozycja podania to bekonowe chipsy, ale zupa ta świetnie smakuje z grzankami.

Smacznego



Komentarze

Popularne posty