TARTALETKI Z POREM I KIEŁBASĄ

Przepis na 6 szt

Składniki:

Ciasto

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli

Farsz:

1 laska kiełbasy podwawelskiej
1 duży por
1 białko
1/2 szklanki śmietany 30%
mieszanka ziół do pizzy
1 kulka sera mozzarelli
1 łyżka masła
2 łyżki oleju


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Robimy w niej dołek wbijamy żółtko, dodajemy margarynę, śmietanę i sól. Wszystko razem łączymy w jednolite ciasto. Owijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Z pora odcinamy białą część i kroimy w półksiężyce dusimy go na maśle, ale tylko chwilę tak żeby nam zmiękł. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i podsmażamy, Do miski przekładamy kiełbasę i pora. Przyprawiamy do smaku, zalewamy śmietaną rozmieszaną z białkiem.

Schłodzonym ciastem wylepiamy wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. po tym czasie wyjmujemy z pieca nakładamy farsz, na wierzchu kładąc po plasterku sera i pieczemy kolejne 15 minut.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

 Smacznego :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty