BARSZCZ CZERWONY Z FASOLĄ

Fasola -  to najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych.
Czerwone buraki - zajmują pierwsze miejsce w walce z rakiem. Czerwono-fioletową barwę nadają im betacyjany. Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej.

Składniki:
3 średniej wielkość czerwone buraki
2 litry wody
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
400 g  ugotowanej fasoli (biała lub czerwona)
pęczek świeżego koperku
1/4 szklanki świeżego soku z czerwonych buraków
sól i pieprz cytrynowy do smaku
1 szklanka domowego żurku (zakwas)
1 marchewka
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Buraki obieramy kroimy w kostkę, zalewamy wodą dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy. Gdy buraki zaczynają się gotować zmniejszamy ogień pod garnkiem i dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz solimy 1 łyżeczkę. Gotujemy do miękkość buraków (jeżeli woda podczas gotowania nam się wygotuje to oczywiście ją uzupełniamy). 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w cienkie krążki marchewkę. Gdy buraki i marchewka są już miękkie, dorzucamy fasolę i zalewamy zakwasem żurku. Dolewamy sok z buraków w celu uzyskania ładnego intensywnego czerwonego koloru barszczu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Podajemy gorący posypany zielonym koperkiem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty