BUŁKI PSZENNO RAZOWE



Świeże bułki każdy z nas lubi jeść na śniadanie. Dlaczego więc nie upiec ich w domu. Dodatek ziemniaków sprawia, że są świeże jeszcze następnego dnia.


Składniki:
350 g mąki pszennej typ 650
100 g żytniej mąki razowej
100 g ugotowanych ziemniaków
½ kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml wody

Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z łyżeczką mąki i cukrem, dodać 4 łyżki ciepłej wody i rozpuścić wszystko. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętych drożdży wsypujemy mąki, cukier, dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wlewamy ciepłą wodę i oliwę. 

Całość dokładnie wyrabiamy. Tak aby ciast było elastyczne i odchodziło nam od ręki oraz ścianek miski. Cisto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy je na stolnice oprószoną mąką i chwile wyrabiany. Dzielimy ciasto na 10 części i lepimy okrągłe bułeczki. Układamy po 5 na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby nam podrosły. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 210 stopni przez 15 minut.

Dobrze jest wstawić na dno piekarnika naczynie ze szklanka wody. 

Po upieczeniu studzimy na kratce. Jeżeli skórka nam się zbyt spiekła, jeszcze cieple bułeczki smarujemy masłem.

 

Komentarze

Popularne posty