Tradycyjne placki ziemniaczane
Składniki:
5 dużych ziemniaków
1 cebula
1 duże jajko
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka kwaśnej śmietany (ziemniaki nie ciemnieją wtedy)
Przepis na GULASZ
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach (można na drobnych, ale szkoda paznokci więc ja ścieram na grubszych, a placki są i tak pyszne).
Odlewamy nadmiar wody.
Dodajemy mąkę, jajko, śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru na średnio rozgrzanym oleju.
Usmażone placki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy polane gulaszem w towarzystwie ogórka kiszonego -------> to moje ulubione połączenie :)
Smacznego
5 dużych ziemniaków
1 cebula
1 duże jajko
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka kwaśnej śmietany (ziemniaki nie ciemnieją wtedy)
Przepis na GULASZ
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach (można na drobnych, ale szkoda paznokci więc ja ścieram na grubszych, a placki są i tak pyszne).
Odlewamy nadmiar wody.
Dodajemy mąkę, jajko, śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru na średnio rozgrzanym oleju.
Usmażone placki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy polane gulaszem w towarzystwie ogórka kiszonego -------> to moje ulubione połączenie :)
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz