KLOPSY Z SEREM ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów bez skórki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 litra wody
sól i pieprz
szczypta chili
bazylia świeża lub suszona
2 łyżki oliwy
Pulpety
250 g mięsa mielonego
1 czubata łyżka bułki tartej
6 kostek sera żółtego (1 cm/ 0,5 cm)
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 czubata łyżka bułki tartej
6 kostek sera żółtego (1 cm/ 0,5 cm)
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1 jajko
oliwa
20 dkg sera żółtego
Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów bez skórki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 litra wody
sól i pieprz
szczypta chili
bazylia świeża lub suszona
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Pulpety:
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą,
starty czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie łączymy mieszając. Lepimy
małe pulpet, do każdego wkładamy do środka kostkę sera. Obtaczamy w bułce
tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony nie dłużej niż 1 minutę
Sos:
Pomidory, miksujemy.
Do rondla wrzucamy poszatkowaną cebulę i czosnek, dusimy na oliwie, podlewamy
wodą, dodajemy zmiksowane pomidory, całość gotujemy około 15 minut doprawiamy
wszystkimi przyprawami. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić 1 łyżką mąki
rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody
Przygotowany sos przelewamy
do naczynia żaroodpornego i układamy pulpety. Zapiekamy w piekarniku przez 30
minut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec tego czasu odkrywamy, całość
posypujemy startym żółtym serem.
Podajemy z
ulubionymi dodatkami: ryż, ziemniaki lub makaron
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz