Mielone z pieczarkami i serem

Składniki:

Kotlety:
1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 czubata łyżka bułki tartej
1 jajko
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw do mięsa mielonego (ja użyłam Prymat)
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
4 łyżki wody opcjonalnie

Farsz:
250 dag pieczarek
20 dag sera żółtego
2 łyżki masła

bułka tarta do obtoczenia kotletów i olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ser oraz umyte dokładnie pieczarki, ścieramy na dużych oczkach tarki. Pieczarki dusimy na maśle, do momentu, aż odparuje nam cała woda. Odstawiamy do wystudzenia.
Mięso przekładamy do miski dodajemy jajko, przyprawę, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie, jeżeli nasza masa mięsna jest zbyt twarda dodajemy po łyżce wody i wyrabiamy do momentu, aż mięso przestanie nam się kleić do rąk.
Formujemy w dłoniach płaskie placki, na środek każdego układamy po łyżce pieczarek i starty ser. Zlepiamy dokładnie, aby powstały nam ładne płaskie kotleciki i farsz nie wydostał się ze środka podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnio rozgrzanym oleju z każdej strony około 4 minuty.


Komentarze

Popularne posty