Czerwone naleśniki z serem
Dla Naszej Karoli słowo buraki znaczy fuj... a sok z buraka? ojjjj 😕 dlatego dziś na obiad mamy czerwone naleśniki właśnie z sokiem buraczkowym, kolor naleśników nie przeszkadza w niczym więc za smakiem były zjedzone :)
Naleśniki
330 ml soku z buraka
330 ml mleka
1 jajka
330 g mąki
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
łyżeczka cukru
Farsz
kostka sera półtłustego
łyżka śmietany 18%
cukier wanilinowy
3 łyżeczki cukru
250 g malin plus kilka do naleśników i dekoracji
200 ml śmietany 30%
cukier puder
Sposób przygotowania:
Maliny umieszczamy w rondelku podlewamy łyżeczką wody i na małym ogniu doprowadzamy do ich rozgotowania. Następnie przecieramy przez drobne sitko w celu pozbycia się pestek. Powstały mus dosładzamy do smaku cukrem pudrem.
Składniki na naleśniki łączymy ze sobą, za pomocą miksera lub przy użyciu ruzgi, tak aby ciasto miało gładką konsystencję bez grudek.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
Składniki na farsz mieszamy dokładnie.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
Usmażone naleśniki smarujemy serem układamy kilka malin i zawijamy.
Podajemy polane musem malinowym z dodatkiem bitej śmietany.
Brakuje mi słów, by określić jak są pyszne
OdpowiedzUsuń