DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWAMI

Szklanka 250 ml

Składniki:

3 dag świeżych drożdży
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki oleju
2 jajka
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli

śliwki około 15 sztuk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy razem z mąką i cukrem zalewamy 1/4 szklanki mleka mieszamy i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do przygotowanego zaczynu dodajemy resztę składników. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulkę i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi nam swoją objętość wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na placek o grubości 2 cm i wycinamy bułki wielkości około 8 cm. W każdej bułce robimy wgniecenie na środku i układamy pocięte śliwki na paski wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej. Pozostawimy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 stopni, każdą drożdżówkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy około 20 minut.






Komentarze

Popularne posty