Rwany chlebek czosnkowy
Ziołowe pieczywo jest moim ulubionym. Dziś przedstawiam Wam przepis na tak zwane czosnkowe pieczywo. Chleb nie jest trudny w wykonaniu robi się go naprawdę szybko. Jest idealny do zagryzania na domowych spotkaniach lub podczas grillowania.
Uwaga: szklanka o pojemności 250 ml
Składniki:
Chlebek:
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
Masło czosnkowe:
125 g masła
5 ząbków czosnku
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawiamy na bok w ciepłe miejsce na 10 minut. Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto najpierw w misce, następnie przekładamy na stolnicę podsypujemy mąką i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie idealnie gładkie nie oblepiające rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką.
Zabieramy się za masło czosnkowe. Miękkie masło mieszamy dokładnie ze startym czosnkiem, natką pietruszki i solą.
Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, smarujemy masłem. Tniemy po długości w paski zwijamy w harmonijkę i układamy w tortownicy wyłożonej papierem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 minut.
Smacznego
Uwaga: szklanka o pojemności 250 ml
Składniki:
Chlebek:
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
Masło czosnkowe:
125 g masła
5 ząbków czosnku
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawiamy na bok w ciepłe miejsce na 10 minut. Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto najpierw w misce, następnie przekładamy na stolnicę podsypujemy mąką i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie idealnie gładkie nie oblepiające rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką.
Zabieramy się za masło czosnkowe. Miękkie masło mieszamy dokładnie ze startym czosnkiem, natką pietruszki i solą.
Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, smarujemy masłem. Tniemy po długości w paski zwijamy w harmonijkę i układamy w tortownicy wyłożonej papierem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 minut.
Smacznego
Chlebek czosnkowy to najlepszy chlebek na świecie :D
OdpowiedzUsuń