KLOPSY Z SEREM ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:
Pulpety 

250 g mięsa mielonego
1 czubata łyżka bułki tartej
6 kostek sera żółtego (1 cm/ 0,5 cm)
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1 jajko
oliwa
20 dkg sera żółtego

Sos pomidorowy:

2 puszki pomidorów bez skórki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 litra wody
sól i pieprz
szczypta chili
bazylia świeża lub suszona
2 łyżki oliwy

 Sposób przygotowania:

Pulpety:
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, starty czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie łączymy mieszając. Lepimy małe pulpet, do każdego wkładamy do środka kostkę sera. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony nie dłużej niż 1 minutę

Sos:
Pomidory, miksujemy. Do rondla wrzucamy poszatkowaną cebulę i czosnek, dusimy na oliwie, podlewamy wodą, dodajemy zmiksowane pomidory, całość gotujemy około 15 minut doprawiamy wszystkimi przyprawami. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody

Przygotowany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i układamy pulpety. Zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec tego czasu odkrywamy, całość posypujemy startym żółtym serem.

Podajemy z ulubionymi dodatkami: ryż, ziemniaki lub makaron

 Smacznego :)









Komentarze

Popularne posty