PASZTET Z MIĘSA ROSOŁOWEGO BEZ SOLI
Czy bez soli znaczy bez smaku??? DO niedawna żyłam w takim właśnie przekonaniu jak to można nie posolić rosołu czy to innej zupy, albo jak może smakować nie solone mięso. A jednak wystarczy dobrać odpowiednio mieszanki ziół i wydobędziemy idealny smak każdej potrawy.
W poprzednim wpisie pokazałam Wam jak ugotować rosół bez użycia soli, teraz przyszła kolej na wykorzystanie mięsa rosołowego, z którego zrobimy pasztet. Do dzieła :)
Składniki:
1 kg gotowanego mięsa (z naszego rosołku bez soli)
wszystkie ugotowane warzywa (marchew, pietruszka, seler)
3 jajka
1/4 szkl wywaru z rosołu
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka przyprawy "ziołowej zamiast soli" - u mnie od Szczypta Natury
1 łyżeczka "18 ziół Ojca Mateusza" - u mnie Tan Smak
Sposób przygotowania:
Mięso z warzywami mielimy w maszynce do mięsa.
Mięso, żółtka, bułka tarta, zioła, wywar lądują w 1 garnku wszystko razem dokładnie łączymy. Na końcu białka ubijamy na sztywno i dodajemy do całości. wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się piany z masą mięsną.
Aluminiowe foremki smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą i pieczemy w temp 180 stopni okoł 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz