Ziemniaki z boczkiem oraz młodą zasmażaną kapustą

SKŁADNIKI:

Główka młodej kapusty
Pęczek koperku
Pęczek zielonego szczypioru
2 marchewki
Sól i pieprz
Przyprawa do zup w płynie
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
15 dag boczku
Młode ziemniaczki

Kapustę siekamy, marchew kroimy i wszystko zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 5 minut.

Odlewamy wodę pozostawiając tylko niewielką ilość na dnie i dalej dusimy z dodatkiem połowy posiekanego koperku i szczypiorku, oraz przypraw. Gdy kapusta jest już miękka, przygotowujemy zasmażkę: masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę, rumienimy na małym ogniu.

Gotową dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy, na końcu wsypujemy pozostałą część zielonego i dokładnie mieszamy.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

Boczek kroimy w mała kosteczkę i wytapiamy na suchej patelni.

Ugotowane ziemniaki wykładamy na talerz polewamy je wytopionym tłuszczem i posypujemy boczkiem. Obok układamy ugotowaną kapustę. Jeżeli mamy ochotę możemy również dołożyć do tego porcję ulubionego mięsa.



Komentarze

  1. 31 yrs old Sales Representative Randall Monroe, hailing from Campbell River enjoys watching movies like The Golden Cage and Baton twirling. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a GM Futurliner. Kliknij po wiecej info

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty