ZAKWAS BARSZCZU CZERWONEGO


Święta Bożego Narodzenia już niebawem zapewne wielu z Nas szuka już różnych inspiracji na ten piękny okres. Dlatego ja już dziś chcę się z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na zakwas z czerwonych buraków. 


Składniki:
Duży słoik (u mnie 3 litry)
6 dużych buraków ćwikłowych
4 listki laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
10 ząbków czosnku
Zimna przygotowana woda i sól.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do wody wsypujemy sól i dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia soli. Proporcje soli do wody to 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do słoja wrzucamy połowę czosnku, 2 listki laurowe, 4 ziela angielskiego, połowę buraków, ponownie czosnek, liście, ziele, reszta buraków. Całość zalewamy słoną wodą tak, aby buraki były w całości zakryte.
Tak przygotowany słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7 dni.



Komentarze

Popularne posty