ROGALIKI DROŻDŻOWE

Pyszne, mięciutkie, łatwe w przygotowaniu rogaliki drożdżowe u mnie z czekoladą (mąż uwielbia) ale znakomicie smakują z marmoldą. Polecam naprawdę warto. Ja z tego przepisu robię również drożdżówki. 

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki typ 650
120 ml mleka
30 g świeżych drożdży
5 płaskich łyżek cukru
100 g masła
2 jajka plus 1 żółtko

Czekolada:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 
3 łyżki śmietanki 30 %
4 łyżki kremu czekoladowego na Nutella

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Czekolada:
Czekoladę drobno siekamy, śmietankę podgrzewamy wrzucamy do niej pokrojoną czekoladę i rozpuszczamy. Do wystudzonej czekolady dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy.

Ciasto;
Drożdże kruszymy w misce dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe mleko. Całość mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy mąkę, jajka, cukier, zimne masło.
 Wszystko dokładnie wyrabiamy tak aby ciasto nie kleiło się  do dłoni. Formujemy kulę i odkładamy na 15 minut przykryte ściereczką  do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.  Każdą wałkujemy na cien wycinamy z niego trójkąty. Na każdy układamy czekoladę i zwijamy rogaliki.
UWAGA: rogi rogalików dokładnie zlepiamy, aby zapobiec wypłynięciu czekolady podczs pieczenia.
Gotowe rogaliki smarujemy białkiem jajka i ponownie odstawiamy na jakieś 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni góra, dół bez termoobiegu. 



  

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty