DŻEM Z DYNI I JABŁEK

Dynia to warzywo bogate w witaminy. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.
Zawiera duże ilości beta karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy i innym chorobom serca.


Składniki:
1 kg dyni (najlepszy kolor mocno pomarańczowy)
1 kg jabłek
1 kg cukru
2 szt. dżemix 2:1
1 cytryna


Sposób przygotowania:
Dynię obieramy ze skórki ścieramy na grubych oczkach tarki. Wrzucamy do garnka o grubym dnie podlewany 1/4 szklanki wody i dusimy do miękkości. Jabłka obieramy ze skórki i również ścieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy z dżemix-em. Gdy dynia jest już miękka wrzucamy jabłka i wszystko razem dusimy. Gdy jabłka ładnie się nam już rozprażyły dodajemy cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków zakręcamy i ustawiamy na 30 minut na zakrętkach.




Komentarze

Popularne posty