DORSZ Z SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Mięso z dorsza to pełnowartościowe białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które idealnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy.


Składniki:

przepis na 3 porcje

3 szt. fileta z dorsza ( jeżeli są małe to 6 mniejszych)
3 łyżki suszonych pomidorów
3 plastry sera żółtego
mąka pszenna
jajka
bułka tarta
sól i pieprz
masło klarowane do smażenia (lub olej)

Sposób przygotowania:
Pomidory zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na bok. Gdy nasiąkną wodą przesypujemy je na sito i odsączamy nadmiar wody.
Plastry sera dzielimy na pół.
Rybę solimy i oprószamy pieprzem z każdej strony. Panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor. Obracamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień do minimum, na każdy kawałek kładziemy plasterek sera, suszone pomidory i przykrywamy kolejnym plastrem sera. smażymy pod przykryciem, do momentu roztopienia sera i pilnując, aby druga strona ryby się nie przypaliła.

SMACZNEGO






Komentarze

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie i muszę dodać, że ja najchętniej bym się nim zajadała niemal codziennie. W sumie całkiem niedawno także miałam okazję spróbować przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/jajko-w-chlebie-z-lososiem-mowi-i-pietruszkowym-pesto/ i jestem przekonana, że jajko w chlebie z łososiem do tego jest na pewno bardzo fajnym rozwiązaniem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty