BUŁKI DO HAMBURGERÓW

Początek roku 2020 nie zaczął się dla Nas wszystkich ciekawie. Całym światem zawładnął niewidzialny wróg, który zabiera życie tysiącom ludzi z każdego kraju. Cały świat walczy z koronawirusem COVID-19. Chorobą, na którą nie udało się jeszcze wynaleźć leku. Wielu specjalistów pracuje nad wynalezieniem substancji, która pomoże zwalczyć to zło, a personel medyczny walczy z COVID-19 codziennie ryzykująć własne zdrowie i życie dla innych.  Nie ma na dzień dzisiejszy skutecznego leku lub szczepionki, dlatego musimy walczyć, o to aby nie zarażać się nawzajem, dbać o bezpieczeństwo Nasze i naszych bliskich. Więc ZOSTAŃMY W NASZYCH DOMACH, nie narażajmy się wzajemnie. Jeżeli nie będzie nowych zachorowań, może szybko uda się wyleczyć obecnie chorych i to piekło wreszcie się skończy. Pamiętajmy, że wiele rzeczy jesteśmy w stanie zrobić sobie samemu w domu. Nie musimy codziennie biegać do sklepu. Wystarczy jak zrobimy raz w tygodniu duże zakupy. Idąc do sklepu nie popadajmy też ze skrajności w skrajność nie kupujmy rzeczy niepotrzebnych, nie róbmy niepotrzebnych zapasów. Mamy teraz dużo czasu, usiądźmy spokojnie zaplanujmy sobie Nasz tydzień. Na moim blogu Instagramie i Facebooku publikuję codziennie moje pomysły nie tylko na obiady, ale również na inne posiłki, a nawet na coś słodkiego, może dzięki temu podsunę Wam jakiś pomysł wraz z przepisem. Nie lubię marnować jedzenia, dlatego zawsze staram się wszystko wykorzystać, a uwierzcie można nieraz wyczarować naprawdę coś pysznego z "niczego". 
Dziś zapraszam po przepis na pyszne mięciutkie bułeczki do hamburgerów.

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej 
5 dag margaryny
3 dag świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/1/4 szkl ciepłego mleka

Sposób przygotowania:

Drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i mleko mieszamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, resztę mąki, jajko, sól i rozpuszczoną margarynę. Wszystko mieszamy dokładnie. Przekładamy ciasto na stolnicę podsypujemy mąką i dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto, które nie będzie się lepić do dłoni. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy ciasto około 1 minutę. Formujemy małe kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie na około 10 minut do wyrośnięcia. Smarujemy każdą bułeczkę mlekiem i pieczemy w temp. 190 stopni około 15 minut.
Każdą bułkę możemy posypać sezamem, ale jeżeli go brak spokojnie element ten możemy pominąć.




Komentarze

Popularne posty