PTYSIOWE OPONKI

Szybkie w przygotowaniu, mięciutkie, bez dodatku cukru, słodyczy możemy im dodać im dodać polewając lukrem lub czekoladą.

Składniki:

200 g masła
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
8 jajek
2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Wodę posolić zagotować z masłem. Zdjąć z kuchenki, wsypać mąkę i energicznie mieszać, żeby nie powstały gródki, do momentu aż ciasto ładnie się połączy i powstanie jednolita masa. Odstawić do wystudzenia.
Gdy masa jest już zimna przekładamy do misy miksera ucieramy dodając po jednym jajku. Pod koniec ucierania powstanie nam kremowa gładka masa.
Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty na każdym szprycą robimy kółka.
W garnku rozgrzewamy olej. Kładziemy ciasto z papierem (ciastem do dołu), po chwili smażenia papier ładnie nam odchodzi, wyjmujemy a oponki smażymy po około 3 minuty na złoty kolor z każdej strony.
Po wystudzeniu polewany lukrem lub czekoladą. A dla cukrzyków polecam je beż żadnych dodatków. :)


Komentarze

Popularne posty