SZARLOTKA
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 łyżka śmietany
Nadzienie:
2 kg jabłek szarej renety
2 czubate łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przesypujemy do rondla zasypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy na bardzo małym ogniu do momentu aż otrzymamy delikatny mus.
Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę robimy w niej dołek, dodajemy pokrojoną margarynę, żółtka, cukier puder i wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystko siekamy nożem i zarabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części. jedną rozwałkowujemy i wlepiamy dno tortownicy i jej boki (tortownica wysmarowana wcześniej tłuszczem i wysypana bułką tartą).
Na wyłożoną ciastem tortownicę przekładamy przesmażone i wystudzone jabłka. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Zalepiamy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu góra, dół 60 minut
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 łyżka śmietany
Nadzienie:
2 kg jabłek szarej renety
2 czubate łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przesypujemy do rondla zasypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy na bardzo małym ogniu do momentu aż otrzymamy delikatny mus.
Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę robimy w niej dołek, dodajemy pokrojoną margarynę, żółtka, cukier puder i wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystko siekamy nożem i zarabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części. jedną rozwałkowujemy i wlepiamy dno tortownicy i jej boki (tortownica wysmarowana wcześniej tłuszczem i wysypana bułką tartą).
Na wyłożoną ciastem tortownicę przekładamy przesmażone i wystudzone jabłka. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Zalepiamy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu góra, dół 60 minut
Komentarze
Prześlij komentarz