USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Na wigilijnym stole powinno znaleźć dwanaście potraw. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Jedną najbardziej znaną w całej Polsce są uszka z kapustą i grzybami
ciasto:
farsz:
500 g pieczarek
250 g mrożonych podgrzybków
2 cebule
500 g kapusty kiszonej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka kaszki manny
łyżka oleju
1 łyżka masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Podgrzybki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na łyżce masła aż woda odparuje. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę wypłukać, zalać wodą i gotować, aż będzie
miękka, dokładnie odsączyć wodę, wystudzić. Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki i dusimy na maśle, do momentu odparowania nadmiaru wody. Kapustę i podgrzybki mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Do zmielonych grzybowi kapisty dodajemy pieczarki, cebulę, kaszkę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy, do smaku solą i pieprzem.
Ciasto cieniutko rozwałkować wyciąć małe kółka nakładać farsz i lepić uszka.
Smacznego i Wesołych Świąt
Komentarze
Prześlij komentarz