USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Na wigilijnym stole powinno znaleźć dwanaście potraw. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Jedną najbardziej znaną w całej Polsce są uszka z kapustą i grzybami


SKŁADNIKI:
ciasto:

farsz:
500 g pieczarek
250 g mrożonych podgrzybków
2 cebule
500 g kapusty kiszonej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka kaszki manny
łyżka oleju
1 łyżka masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Podgrzybki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na łyżce masła aż woda odparuje. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę wypłukać, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka, dokładnie odsączyć wodę, wystudzić. Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki i dusimy na maśle, do momentu odparowania nadmiaru wody. Kapustę i podgrzybki mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Do zmielonych grzybowi kapisty dodajemy pieczarki, cebulę, kaszkę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy, do smaku solą i pieprzem. 

Ciasto cieniutko rozwałkować wyciąć małe kółka nakładać farsz i lepić uszka. 

Smacznego i Wesołych Świąt  


Komentarze

Popularne posty