TARTA Z PORZECZKAMI

Sezonowe owoce - chyba nie ma osoby, która by na nie nie czekała cały rok. Ja zawsze nie mogę się doczekać malin, borówek, papierówek i właśnie czerwonej porzeczki. Ostatnio poszłam z Naszą córcią do Cioci, której krzewy bardzo obrodziły. Urwałyśmy sobie dużą miseczkę i wyszła z nich nie tylko tata, ale i pyszny kompot. 

Składniki:
Ciasto:
1 1/2 szkl mąki pszennej
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
1/2 łyżki śmietamy 18%
1/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki zemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru

Nadzienie:
1/2 litra obranych owoców czerwonej porzeczki
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja:
5 biszkoptów
Kilka owoców porzeczki i borówek

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Ciastem wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do tarty średnica 25 cm nakłuwając dno widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Pod koniec pieczenia przystępujemy do gotowania budyniu. Z przygotowanego mleka odlewamy 1/2 szkl. Resztę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i mąki. Gotową masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń.
Tartę wyjmujemy z pieca. Wysypujemy na dno porzeczkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Na owoce wykładamy budyń i wstawiamy ponownie do piekarnika na około 20 minut temp zmniejszamy na 160 stopni.
Po wystudzeniu ciasta, ale gdy jeszze jest lekko ciepłe wierzch posypujemy pokruszonymi biszkoptami i posypujemy owocami.

Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty