PASZTET Z KRÓLIKA
Delikatny, kremowy po prostu pyszny smak domowego pasztetu z królika zapraszam po przepis.
Składniki:
1
królik
200
g wątróbki drobiowej
0,5
kg boczku gotowanego
4
jajka
1
korzeń pietruszki
3
marchewki
kawałek
selera
1
por
2
cebule
3
listka laurowe
4
ziela angielskie
2
ziarenka jałowca
majeranek
sól
i pieprz do smaku
gałka
muszkatołowa
papryka
słodka
około
5 łyżek bułki tartej
Sposób
przygotowania
Do
garnka wkładamy poporcjowanego królika i boczek. Doprowadzamy do
wrzenia i zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy włoszczyznę,
liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i lekko solimy. Gotujemy
do miękkości. Na samym końcu do całości wrzucamy oczyszczoną
wątróbkę, ale dosłownie tylko na 3-4 minuty aby nam się ścięła.
Ugotowane mięso studzimy, oddzielamy od kości i wraz z warzywami,
boczkiem i wątróbką mielimy w maszynce do mięsa. Do mięsa
wbijamy jajka, dosypujemy bułkę tartą i doprawiamy solą, świeżo
zmielonym pieprzem, tartą gałką muszkatołową, majerankiem i
słodką papryką. Masę dobrze wyrabiamy i pieczemy w keksówkach
wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą przez godzinę w
temperaturze 180 stopni.
Uwaga:
Nie
wylewamy wywaru, w którym gotowało się mięso. Jeżeli masa mięsna
jest zbyt zbita, dolewamy wywar w takiej ilości aby nasz pasztet
miał konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Taki pasztet możemy
upiec, ale możemy również włożyć go do słoików i pasteryzować
2 razy po 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz