PASZTET Z KRÓLIKA


Delikatny, kremowy po prostu pyszny smak domowego pasztetu z królika zapraszam po przepis.

Składniki:

1 królik
200 g wątróbki drobiowej
0,5 kg boczku gotowanego
4 jajka
1 korzeń pietruszki 
3 marchewki
kawałek selera
1 por
2 cebule
3 listka laurowe
4 ziela angielskie
2 ziarenka jałowca
majeranek
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
papryka słodka
około 5 łyżek bułki tartej

Sposób przygotowania

Do garnka wkładamy poporcjowanego królika i boczek. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i lekko solimy. Gotujemy do miękkości. Na samym końcu do całości wrzucamy oczyszczoną wątróbkę, ale dosłownie tylko na 3-4 minuty aby nam się ścięła. Ugotowane mięso studzimy, oddzielamy od kości i wraz z warzywami, boczkiem i wątróbką mielimy w maszynce do mięsa. Do mięsa wbijamy jajka, dosypujemy bułkę tartą i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, tartą gałką muszkatołową, majerankiem i słodką papryką. Masę dobrze wyrabiamy i pieczemy w keksówkach wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą przez godzinę w temperaturze 180 stopni.


Uwaga:

Nie wylewamy wywaru, w którym gotowało się mięso. Jeżeli masa mięsna jest zbyt zbita, dolewamy wywar w takiej ilości aby nasz pasztet miał konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Taki pasztet możemy upiec, ale możemy również włożyć go do słoików i pasteryzować 2 razy po 30 minut.




Komentarze

Popularne posty